VINTAGE, RUNER OG BRUDEGAVER I MAROKKO
Peyman har vært på tokt i Marokko. Riktignok på teppetokt, ikke vikingtokt. Selv om sporene etter det nordiske fremdeles er å finne i dette spennende landet med sin rikholdige kultur.
- Jeg reiste til Marrakech, og opplevde det marokkanske samfunnet som svært tolerant og respektfullt. Her lever kristendom, islamisme, jødedom og andre religioner om hverandre. Jeg ble så imponert! Man finner også innflytelse fra flere hedenske kulturer, som blant annet kom med vikingene for langt over tusen år siden. Så mange ulike mennesker møttes her den gangen, og det må være noe av bakgrunnen for det multikulturelle samfunnet Marokko er i dag, forteller Peyman.
Nå bugner butikken av nye tepper, og tilbehør som puter og puffer.
- Jeg kjøpte inn en del berbertepper, og vil gjerne fremheve et par ting: De marokkanske teppene Beni Ouarain, og vårt utvalg i vintage tepper. Men la oss ta det første først:
MØNSTER ETTER HUMØR
Beni Ouarain er egentlig veldig enkle tepper, lyse og ensfargede med et asymmetrisk mønster som enkle streker for eksempel. De veverne som knytter dem har ikke noen mal å gå etter, det er dagsformen som avgjør mønsteret på teppet! Dette er en gammel tradisjon som har marokkansk opprinnelse, men er også inspirert av maurerne og til og med influert av vikingene. Det er mange kulturer som har møttes i disse områdene. Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg oppdaget noe som liknet veldig på runer. Så denne arven fra det nordiske kan du finne både i teppemønster og som dekorasjon på husveggene i flere områder.
BRUDEGAVE VEVET AV MØDRE
Berberteppene er opprinnelig husflidtepper. De har som tradisjon å gi et flott teppe som brudegave til datteren i familien.Disse teppene kalles for "Handiras" Og hvis moren har vært litt langsom og skjønner at hun ikke kommer til å bli ferdig til bryllupet, så trår nabokonene og gode venninner til. Det er bare kvinnene som knytter tepper i denne tradisjonen. I Persia er det gjerne både menn og kvinner. Mens her tror jeg det er 99 % kvinner som står bak.
Det er ikke spesielt tettknyttede tepper heller, men fordi det jobbes med knytting parallelt med annet arbeid i tillegg, tar det gjerne litt lang tid å ferdigstille dem. Det er morsomme, tykke tepper, med nydelig myk fin ull, som er veldig behagelige å gå på. De fleste ensfarget, bare med en enkel strek her og der.
BERBERSTAMMENE I ATLASFJELLENE
Neste gang Peyman er på reise til Marokko skal han ta seg god tid:
- Jeg hadde litt stramt program denne gangen, så jeg traff kun anerkjente forhandlere og hadde en flink guide. Men på neste tur skal jeg ta meg mer tid og besøke berberstammene i Atlasfjellene. Berberne er fastboende stammer som lever av husdyrhold og teppeknyting. Det finnes 3 store berber-stammer som hver har sin egen dialekt.. De er svært stolte av den spesielle teppetradisjonen sin.
En annen ting som er interessant med berberteppene, er at de bare har frynser på den ene siden. På den andre siden er det en kelimkant, (en kant som er vevd).
- Ifølge tradisjonen skal kelimkanten ligge inntil døren nærmest inngangen for å ønske gjestene velkommen. Denne kanten er også mye mer slitesterk enn en frynsekant, forteller Peyman.
I tillegg til Beni Ouarain-teppene har han kjøpt inn en del eldre teppe-perler fra Marokko, som er vintage, og helt i tråd med gjenbukstrenden. Dette er brukte tepper som er 30- 70 år gamle, og de har blitt så populære at de blir omsatte for det meste på auksjoner.
TEPPER MED SJEL
- Dette er utrolig sjarmerende tepper. De får en helt spesiell glød og patina. De er unike, og har nesten en egen sjel. Jeg har en tyve, tredve i butikken nå. Du finner dem i nettbutikken også. Jeg har også fått inn en del nye puter og puffer i vintage. Det er stemningsskapende og passer godt til de flotte vintage teppene.
Og hvis du skulle velge mellom et tykt fluffy berberteppe og et vintage, hva ville du gått for?
- Jeg samler jo på fine tepper. Vintage teppene er one of a kind. Det er kunstverk. Og veldig trendy nå. Mange foretrekker dem. Men berberteppene er også helt unike på sin måte, så jeg sier ja takk, begge deler, som Ole Brumm!